Norwegian – En ekte sosialdemokratisk suksess

Denne artikkelen er en del av min nye spalte «Stein Kvalheim kommenterer», der jeg kommenterer mennesker og systemer i et samfunnsperspektiv.

Intet har betydd mer for transportvirksomheten i Norge noen gang enn Norwegian sin inntreden i luftfarten. Et etterlengtet savn etter Braathen Safe og en reell sosialdemokratisk bombe som plutselig gjorde det mulig for alle mennesker å kunne fly.

Jeg blogger om ulike felt innenfor mental trening og selvutvikling her i bloggen. De gangene jeg skriver lengre innlegg om et spesifikt tema belyst i media (slik som nå) kaller jeg spalten «Stein Kvalheim kommenterer». Foto: Skjermdumt DN + E24 og Erich Westendarp from Pixabay

De siste årene har det stormet rundt Norwegian. Her er noen artikler fra forrige uke jeg referer til i innlegget:
E24:
Børskommentar: Går det galt nok kan Norwegian-aksjen like gjerne gå i null
DN:
Spikeren i kisten for Bjørn Kjos – trolig ferdig som Norwegian-sjef innen året er omme

Les mer

Prestasjonsmannen

Vi snakker mye om «karrierekvinnen», men sjeldent snakker vi om «prestasjonsmannen». Han finnes, og her ligger det noen farer. Siden jeg har coachet menn i mer enn 15 år: la meg her i dette innlegget snakke mer om tema menn og psykisk helse.

Mannen må prestere
(noe som kan ødelegge)

prestasjonsmannen_stein_kvalheim

Slik liker vi å se mannen: som en suksessfull person innen både karriere og med kontroll på livet. Men bak fasaden lurer farene. Photo by Hadi Yazdi on Unsplash.

Les mer

Foredrag for Scandic Norge: Tidsstyring – Hvordan spare 2 timer om dagen

«Manglende planlegging skyldes ikke mangel på tid.

Mangel på tid skyldes manglende planlegging.»

Stein Kvalheim_foredrag_Scandic

Foto: Saba Hatzimarkos,
Fotograf og filmskaper, kubrix.no

Tirsdag denne uken hadde jeg æren av å være foredragsholder i regi av Scandic St.Olavs plass på Edderkoppen scene i Oslo. For en glede å underholde en fullsatt sal med ca. 250 deltakere.

Som fersk blogger vil jeg selvsagt dele litt fra selve dagen. Den beste opplevelsen får du ved å oppleve meg LIVE – men en smakebit fra foredraget får du her.

Faren ved multitasking

Det jeg fokuserer mye på når jeg er ute og holder foredrag er viktigheten av å ikke gjøre ting etter «jeg tar oppgavene som de kommer»-metoden. Eller enda verre: «Jeg gjør de vanskeligste oppgavene først».

Kaster du bort livet ditt? Det er du som kaster bort din egen tid. Her fra en av mine slides

 

Multitasking – det er for meg faktisk et farlig begrep. Det fremheves som en dyktig egenskap hvis du mestrer dette, men jeg vil si at dette er totalt misforstått. Kaster du deg over enhver liten eller stor oppgave som kommer «der og da», mister du helheten, rett og slett. Du kommer bare til å havne i den snevre loopen – og vil forsette å være der helt til du klarer å løfte blikket, puste med magen og se oppgavene som en del av ditt helhetsbilde.

Husk på: Ikke gjør ting med en gang. Vent. Få helheten. Deretter planlegger du hva som må til.

Les mer

Status quo: Hvordan har du det?

Dette innlegget er hentet fra kapittel 7 i min bok Mental trening og mindfulness (2014) som jeg har utgitt sammen med Lisbeth Pettersen.

Tema: Mental trening

mental trening_stein kvalheim

Hva ligger under overflaten hos deg? Photo by Kyson Dana on Unsplash

Føler du at noe mangler? Personlig utvikling starter gjerne med at man stiller seg selv noen spørsmål. For eksempel: Hvordan har jeg det?

LES OGSÅ: Viljestyrke – slik holder du koken

Om vi føler tomhet, spør vi kanskje: Hva vil jeg med livet mitt? Hvis du ønsker å endre på noe, må du først vite noe om hvordan du har det inni deg.

Stein Kvalheim_nyhetsbrev

ABONNER PÅ MITT NYHETSBREV: Jeg deler her input fra egen arbeidshverdag som jeg ikke deler noe annet sted. Gleder seg til å møte deg i innboksen din! (Klikk på bildet for påmeldingsside)

Les mer

Utbrenthet del 1 – folkesykdommen ingen har en kur mot

Dette er en tema-artikkel i 2 deler. Første artikkel (del 1) er «Utbrenthet – folkesykdommen ingen har en kur mot». Det er denne du nå leser. Her skal jeg omtale «fenomenet utbrenthet», og hvorfor vi må ta det på alvor. Andre artikkel (del 2) er «Hvordan få en som er utbrent tilbake i jobb» , og her går jeg nøyere inn på mine metoder.

Jeg har lenge ønsket å skrive innlegg om temaet utbrenthet. Artikkelen som trigget dette hos meg stod på trykk i VG før jul under tittelen: Ni tidlige tegn på at du blir utbrent.

I dette innlegget skal jeg kommentere det jeg nå vil omtale som den etablerte norske folkesykdommen, da utbrenthet som tilstand langt i fra er nytt lengre. Selv om det ikke er nytt: Det som ikke har forandret seg noe særlig er hvor farlig tilstanden fremdeles er. Ikke minst hvor ille det kan bli for den rammede hvis vi lar utbrentheten få utvikle seg.

Klikk her for mer info om hva jeg tilbyr

Blogg om mental helse

Før vi går videre inn på temaet utbrenthet: Jeg har nå begynt å blogge. Dette fordi jeg mener mental helse fremdeles er et uhyre tabubelagt tema. Derfor kjenner jeg på en trang til å kommentere en del av det jeg ser står skrevet i media på feltet. Dette fortalte jeg mer om i innlegget der jeg presenterte meg selv: Hei, mitt navn er Stein Kvalheim.

stein kvalheim kommenterer

Jeg kommer til å blogge om ulike ting her i bloggen. De gangene jeg skriver lengre innlegg om et spesifikt tema (slik som nå) kaller jeg spalten «Stein Kvalheim kommenterer».

Les mer

Hei, mitt navn er Stein Kvalheim

Dette bildet er hentet fra artikkelen «Slik får du bedre flyt både på jobb og privat» fra Ledernytt september 2018.

Jeg har nå bestemt meg for å begynne å blogge om mental trening og mental helse.

Ny bloggspalte: Stein Kvalheim kommenterer

Grunnen til at jeg ønsker å blogge er sammensatt: 1) Først og fremst fordi mental helse fremdeles er et ukjent og noe tabubelagt tema. Jeg vil løfte dette temaet frem og opp i lyset. 2) Videre ser jeg det er behov for å kommentere en del av det jeg ser står skrevet i media på feltet. 3) Jeg ønsker også å adressere noen av de erfaringene jeg har fra min praksis og samhandling med mennesker i snart over 20 år som mentaltrener og coach.

Neste innlegg tenkte jeg å fokusere på en VG artikkel om utbrenthet som sto på trykk for noen dager siden. Først vil jeg introdusere meg selv, slik at du kan bli litt bedre kjent med meg.

Les mer

2018: Omtale og sitater i KK

I 2018 har jeg blitt omtalt 4 ganger som fagperson i kvinnemagasinet KK. I disse omtalene er er det fire hovedtema innen mentaltrening som går igjen: Mestring, viljestyrke, konkurranseinstinkt og samvittighet. Her har jeg samlet informasjonen.

Les mer

Stilt overfor et umulig valg? Her er 7 spørsmål du bør stille deg selv

Et av de mest grunnleggende spørsmålene for oss mennesker er å veksle mellom trangen til å søke trygghet (men da å oppleve kjedsomhet) og det å oppsøke risiko (med potensiale for lykke/utvikling).

Hva velger du? Det trygge, men «kjedelige» eller det risikofylte men ekstatiske? Ofte virker valget umulig.

Still deg selv disse spørsmålene

Hvis du har kommet til et slikt veiskille i livet hvor du føler at du må ta et «umulig» valg, da bør du stille deg selv følgende kontrollspørsmål:  

  1. Hvilke umiddelbare følelser oppstår hos deg hvis jeg sier til deg: «Gå for det trygge, bli der du er». Kjenn på det du føler da. Kan du klare å leve med det «offeret» resten av livet? 
  2. Hvem i livet ditt vil bli påvirket av ditt valg? Hvordan blir deres nye situasjon hvis du går for det utrygge valget ditt? Er det verd det, for dem? 
  3. Hva er det du risikerer – worst case scenario? Kan du leve videre, lykkelig med valget ditt, til tross for om disse skulle inntreffe?
  4. Har du noen hensyn å ta, utenfor deg selv, som bør påvirke valget ditt? Hva forteller disse hensynene deg?
  5. Hvor mange ganger har du kjent på dette nå? Er dette en gjentagende ting og problemstilling du kommer opp i – at du må velge mellom dette? Velger du «alltid» det trygge? Hvis du går for det utrygge denne gang – hvor «galt» er/føles det valget? Se deg selv og situasjonen utenifra.
  6. Er du (og dine nærmeste) villige til å betale prisen – altså det det koster å ta det utrygge valget, men som gjør at du kan trives på lang sikt? Har du satt opp en slagplan for gjennomføringen?  
  7. Venter du på at livet skal skje, uten å gjøre noe aktivt selv? Hvordan kan du innstille livet ditt – og tankene dine, i dag, nå, for å unngå slike dilemma i fremtiden?

Er du en av de som nå går og henter penn og papir og skriver ned dine svar, ja – da er du på rett vei.

Fokuser på ditt “Why” (=målet)

Så hva gjør du? Ingen andre enn deg selv kan hjelpe deg å ta det endelige valget, men et råd er å fokusere et skritt lenger enn selve valget – og altså på et mål du har satt deg utover dette – som ligger langt der fremme.

– Veien blir lettere å gå dersom du fokuserer på målet, og ikke hindringene. Men det er ikke nødvendigvis enkelt, likevel.

 

Til bloggforsiden