Stein Kvalheim AS

2018: Omtale og sitater i KK

I 2018 har jeg blitt omtalt 4 ganger som fagperson i kvinnemagasinet KK. I disse omtalene er er det fire hovedtema innen mentaltrening som går igjen: Mestring, viljestyrke, konkurranseinstinkt og samvittighet. Her har jeg samlet informasjonen

Tema 1: Mestringsfølelse

Publisert i juni 2018.

Mestringsfølelse, KK:
Mental trener Stein Kvalheim: 7 spørsmål du kan stille for å få mer ut av hverdagen

Som mentaltrener kommer jeg borti spørsmålet: «hva vil jeg med livet mitt» ofte. Du vet at du må ta grep for å bli lykkelig, men så klarer du ikke å gjøre disse nødvendige grepene. Ofte står man overfor helt, nesten umulige valg å ta, som gjerne rommer valget mellom stabilitet og stagnasjon – og risiko, men med mulighet for personlig utvikling. Hva velger du? Det trygge, men «kjedelige» eller det risikofylte men ekstatiske? Ofte er valget «umulig».

I denne artikkelen i KK satt jeg fokus på en måte å takle nettopp dette  på ved hjelp av å svare på 7 spørsmål.

Hovedproblem: Vi vil noe mer – men føler oss låst

Jeg uttaler i magasinet:

– Vi vil ofte at omstendigheter, personer eller situasjoner skal endre seg, slik at vi kan bli lykkelige. Tanker som: «Hadde vi bare bodd der, ville vi vært lykkelige», eller «Hadde bare denne ene tingen ordnet seg, ville vi vært lykkelige», er det mange som har, sier mental trener Stein Kvalheim til KK.

I resten av artikkelen minner jeg på det faktum at vi alle, uansett hvem vi er, er naturlig redde for forandringer. Husk det.

Les hele artikkelen her.

Tema 2: Viljestyrke/Vektnedgang

Publisert i juli 2018

Vektnedgang/viljestyrke, KK:
Slik tar du vare på psyken når du skal ned i vekt

Et annet spørsmål som opptar meg mye er å snakke om viljestyrke. Her eksemplifisert med et ønsket om å gå ned i vekt.

Her i denne artikkelen svarte jeg på spørsmål om hvordan vi kan gå ned i vekt på en måte som samtidig er sunn for psyken vår.

(første del av artikkelen omtaler mentaltrener Astrid Lauritzens råd på samme tema)

Forbered deg godt

Mitt poeng i artikkelen var å fokusere på å forberede deg godt for oppgaven.

Her uttaler jeg:

– Hvis du streber etter noe «annet» som en følge av å bli tynn eller å ha den perfekte kroppsformen, så er det grunn til å vurdere det på nytt igjen. Du vil bli skuffet om du ikke fikk den følelsen du forventet av vektnedgangen og vil raskt gå opp i vekt igjen, sier mental trener Stein Kvalheim til KK.

En del av denne forberedelsen handler om å skifte tankesettet ditt og dine holdninger til deg selv. Dette kan være en like lang prosess å gå igjennom som selve vektnedgangen.

Jeg poengterer her i artikkelen noe jeg ofte også sier til mine elever på mine kurs:

– Du har ikke en ubegrenset mengde viljestyrke tilgjengelig. Dagens «kvote» av viljestyrke kan raskt bli brukt opp. Prøv å unngå vanskelige valg til du har kommet inn i nye rutiner. Unngå alle tanker på hva du ikke burde spise eller gjøre. Din underbevissthet misforstår deg, og tror du vil ha det du tenker på.

– Hvis jeg ber deg om å glemme tanken på en sjokolade – hva tenker du på da? Sjokoladen. Regelen er å tenke på noe helt annet.

Les hele artikkelen og resten av mine konkrete råd for å gå ned i vekt her

Tema 3: Dårlig samvittighet

Publisert i mars 2018

Dårlig samvittighet, KK:
Får du dårlig samvittighet for alt?

Dårlig samvittighet, hva tror du det i bunn og grunn egentlig kommer av? Jeg tror du vet: du vegrer deg for å si nei. Du vil være glad og et «ja» menneske, uansett hva.

Her i denne artikkelen snakker jeg om det med at det er forskjell på å ha samvittighet for andre (som er en medfødt menneskelig kvalitet), og det å ha dårlig samvittighet der vi egentlig ikke burde ha det.

(første del av artikkelen omtaler psykolog og advokat Grethe Nordhelles råd på samme tema)

Redd for å feile

Basert på det er mitt råd i artikkelen at vi får dårlig samvittighet med en gang vi tror at vi “feiler” i andres øyne:

–Vi gjør ofte det vi tror andre vil. Også er vi redde for å gjøre feil. Sannheten er at alle går rundt og tenker på hva andre tenker om dem, den utryggheten er normal.

– Det er ikke uvanlig å være redd for å misforstå og å bli misforstått. Vi tolker ansiktsuttrykkene på de rundt oss og trekker ofte feilaktige konklusjoner på bakgrunn av disse tolkningene. Dersom du er en av de som er redd for at du har sagt noe galt, så er du ikke alene om det. Vi ønsker å være en del av flokken og å bli akseptert av andre, forklarer Kvalheim.

Mentaltrener Stein Kvalheim

Paradaksolt nok får vi dårlig samvittighet av å sette oss selv før andre. Noe vi absolutt ikke burde. Løsningen på overdrevet ofte dårlig samvittighet for «et eller annet» er dermed ofte enkel: Ta vare på deg selv og dine behov først, deretter andre.

Husk: Det er lov å si nei.

Som jeg også minner om i artikkelen: Husk at folk ikke går rundt og tenker på deg. De har mer enn nok med å tenke på seg selv. Er du bekymret for hva andre mener råder jeg deg til å spørre dem rett ut.

Les hele artikkelen her.

Tema 4: Konkurranseinstinkt

Publisert i september 2018

Konkurranseinstinkt, KK:
Derfor har noen et større konkurranseinstinkt enn andre

I den siste artikkelen i år omtalte jeg konkurranseinstinkt som tema.

Her ble jeg sitert på:

– Det er en kjent sak at vi mennesker utvikler oss raskest og varig via kriser, motstand og følelsen av mangler. Det positive med konkurranseinstinktet er at mennesker utvikler seg i lek, lærer seg målrettet tenking og skaper en kompetanse og evne til å utvikle seg, stå i det, aktivt alene og i samspill med andre, sier Kvalheim.

Poenget mitt er å understreke at det kan bli for mye av det gode.

– Noen misforstår, og tror at de må være selvfokusert med et alt for stort ego, for å vinne. Resultatet kan da bli at man mister den støtten de fleste trenger for å lykkes. Vi er i bunn og grunn flokkdyr, de som er en del av flokken vil prestere bedre. Skal du lykkes eller få noen andre til å lykkes, så husk på det.

Husk spesielt på det siste: Ikke vær så selvsentrert at folk til slutt ikke unner deg suksessen.

Har du noen innspill du vil dele med meg på disse fire temaene? Jeg hører gjerne dine personlige eksempler på noe du synes er/var vanskelig. Bare spør meg i kommentarfeltet, så gir jeg min tilbakemelding på din konkrete sak. 

Mange lignende problemstillinger tar jeg også opp på mine målsettingsworkshops.

Har du lest disse?

Er fotball et tilfeldig spill, basert på håp, tro og flaks?