Stein Kvalheim AS

Mektig møte med mentalmesteren Tony Ågotnes

–70 prosent av fotball handler om mentale ting. Derfor er det rart at det ikke prioriteres mer, sier hovedtrener Ronny Deila.

Sitatet sto i Drammens Tidende i 2009. Den gang ledet Deila Strømsgodset som hentet inn mentaltrener Stein Kvalheim for å snu en negativ trend. Effekten lot ikke vente på seg. Tapte fotballkamper ble til trepoengere.

Tony Ågotnes på SoMe:
Instagram: @tonyagotnes
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/tony
Nest-Sotra er en fotballklubb i 1. divisjon som holder til i Bergen. 

Dette innlegget er et gjesteblogginnlegg skrevet i av Tony Ågotnes, assistenttrener i fotballklubben Nest-Sotra og PMT-deltaker hos Stein

Mental trener, Coaching, PMT utdannelse

Her er en skjermdump av en av avisomtalene fra da Stein Kvalheim jobbet med Strømsgodset.

 Dt.no 14.11.2009. Les også: Mental-trener Stein Kvalheim lover SIF suksess

Vil du vite mer?

Book en 15 minutters gratis og uforpliktende samtale.

Dette leste jeg i avisen for ti år siden. Siden den gang har jeg vært ekstremt nysgjerrig på hvordan mentaltrening kan bidra til å bedre en fotballspillers prestasjoner. I dag er jeg assistenttrener/mentaltrener for Nest-Sotra i OBOS-ligaen. Og på god vei til å bli sertifisert som Professional Mental Trener (PMT) hos Stein Kvalheim.

– Jeg har ventet på en som deg. Du kan bli den første fotballtreneren i Norge som også er utdannet mentaltrener, fortalte Kvalheim begeistret i telefonen – da jeg meldte meg på utdannelsen.

Første dag på “skolebenken” var jeg litt starstruck. Rett foran meg står mentalmesteren. Han som bidro til at nedrykkstruede Strømsgodset snudde trenden og tok seriegull i 2013. Nå får jeg som elev sitte på første rad og suge til meg kunnskapen som kan gi suksess for annerledesklubben Nest-Sotra fra vest i havet utenfor Bergen.

Foto: Tony sitt cover-bilde på Facebook.

Gikk på en personlig smell

Jeg gikk på en smell som fotballtrener for noen år siden. Jeg fikk det ikke til å svinge og da ender det ofte som det gjør i fotballen – du blir byttet ut med en ny trener. Der og da slo det meg at jeg trenger mer kunnskap om ledelse og kommunikasjon. Jeg fikk meg en dyktig coach som kurset meg og som åpnet øynene min for hvor mye kunnskap jeg manglet når det kommer til å lede andre.

I år ble jeg hentet inn på A-laget til Nest-Sotra som assistenttrener med hovedoppgave å jobbe med spillernes mentalitet og bygge en prestasjonskultur.

Selv med over 20 års erfaring som fotballtrener og langt over gjennomsnittet kjennskap til ulike former for mentaltrening kom behovet igjen for mer kunnskap. Da var det bare å melde seg til mentalguruen Stein Kvalheim.

Tony Ågotnes er assistenttrener og lagets egne mentale coach. Selv sier han på Facebook: Etter mange år i fotballen og mye mentaltrening klarer jeg å kontrollere tankene bedre og ikke la følelsene (skuffelsen) ta overhånd. Det bobler innvendig, men kommunikasjonen og kroppsspråket utad er oftest rasjonelt og klinisk. Det handler om å si stopp til de automatiske negative tankene som dukker opp.

Har du lest denne?

Hva hindrer deg å få inn salg – med Kenneth Opsahl

Andres virkelighetsoppfatning fremstår for dem som den rette

Nå fire måneder inn i PMT-utdannelsen har vi allerede fått nyttig lærdom om hvordan vi kan bidra til å hjelpe andre med og oppnå mestring og bedre resultat.

Mentaltrening handler om å avdekke det som hindrer mennesker i å prestere bedre.

Først og fremst har PMT utdanningen så langt gitt meg en opplevelse av at min tro på at «alt sitter mellom ørene» stemmer godt overens i forhold til det vi har fått presentert til nå.

Kunnskapen vi har lært om hvordan følelser og tanker påvirker kroppen og vår oppførsel har gitt meg en dypere forståelse for hvorfor menneskers adferd er som den er.

Opplevelsene jeg har tilegnet meg etter de første samlingene har jeg brukt i mitt møte med andre mennesker. Enten det er i familien, omgangskretsen eller på jobben.

Jeg opplever det svært nyttig å ha lært at andres virkelighetsoppfatning fremstår for dem som den rette og at det ofte er en helt annen oppfatning av tingenes tilstand enn min egen. Jeg har forstått at mennesker tenker forskjellig og at tankene påvirker menneskers handlinger. Eller rettere sagt: at tankene de tenker kan være til hinder for handling.

Som mentaltrener er jobben vår å avdekke hindringer hos personer som selv ikke klarer å oppnå det de ønsker oppnå. Dette gjør vi ved å først skape tillit og kontakt med dem (rapport). Ved hjelp av mentaltrening og mentale øvelser kan vi hjelpe andre mennesker å gjøre nyttige valg som fører til endring.

Mentaltrening innen min karriere

Som assistenttrener for Nest-Sotra jobber jeg med fotballspillere som er i toppen i norsk fotball. Som OBOS-ligalag utgjør vi sammen med lagene i Eliteserien 1,3 % av norske fotballspillere.

For flere av disse spillerne handler mentaltrening om visualisering, avspenning og oppmerksomhetstrening.

Som deltaker på PMT-kurset har Tony lært en øvelse som kalles dissassosiering /assosiering. Han har på utdanningen coachet andre, samt blitt coachet igjennom denne øvelsen selv.

Tonys betraktninger på PMT-utdanningen:

Ved PMT-visualisering kan en spiller finne hindringer han eller hun vil komme bort i. Først da kan beste praksis i kampen gjennomføres. 

  • Hjernen gjør ikke forskjell på tenkte opplevelser eller fysiske utførte oppgaver.
  • Så når spilleren kommer i en lik situasjon i spillet vil hjernen gjenkjenne mønsteret og kvaliteten på utførelsene kan bli mer presise.
  • I forhold til avspenning og oppmerksomhetstrening så dreier det seg for fotballspillere ofte om å være til stede i nuet. Ved hjelp av PMT-teknikker kan spilleren rette oppmerksomheten sin bort i fra nervøsitet, stress og negative tanker og styre tankene mot det som skal skjer akkurat her og nå. Økt tilstedeværelsen vil dermed optimalisere prestasjonene.

Har du lest denne?

Hva skal til for å hoppe i det – og er det verdt det?

Allerede etter de første PMT-samlingene har vi vært innom flere øvelser som kan bedre spillernes reaksjonsevne. En modell er å «tidssortere» fortidens erfaringer og fremtids planer. Fortiden og fremtiden er plassert på samme plass i hjernen.

En fotballspiller har gjerne mange ting foran seg som virker stressende og de bærer med seg mye fra fortiden.  Med en gjennomprøvd teknikk kan vi «frigjøre» litt mer plass i hukommelsen i spillerens hode.

Ettersom følelser og tanker «setter seg» i kroppen vil vi ved hjelp av mentaltreningen løse opp spenninger som hindrer spillerens reaksjonsevne.

Resultatet er at fotballspilleren vil oppdage situasjoner som skjer på fotballbanen 1-2 sekunder raskere enn før mentaltreningen. Og det kan være forskjell på seier eller tap i en kamp.

PMT innen min nåværende fagkompetanse

Min fagkompetanse er utvikling av fotballspillere og fotballag.

Slik jeg ser det handler det om å lære spillere fotballkunnskap som gjør at de kan vinne kampen på det nivået de befinner seg på. Med mentaltrening kan spilleren også ta steget opp til et høyere nivå.

For en spiller på Nest-Sotra i OBOS-ligaen handler det gjerne om å få plass på et lag i Eliteserien. Da er det min oppgave som mentaltrener å gjøre spilleren oppmerksom på hvilke hindre han må forbi for å nå målet sitt.

Oppsummert: Hvordan har dette påvirket min nåværende jobb og personlige ståsted?

Min misjon er å gjøre andre oppmerksomme på hva mentaltrening kan gi dem av resultater. Det virker på meg. Det virker på toppidrettsutøvere. Det funker for ledere i næringslivet. Det er nyttig for skoleungdom som er umotiverte. Det hjelper mennesker i krise.

Kunnskapen jeg tilegner meg under denne utdanningen skal ikke bare hjelpe 20 fotballspillere på ett lag.

Jeg vil ut i verden og bidra og skape endringer i livene til flere idrettsutøvere, gründere og kunstnere.

Fortrinnsvis er det unge mennesker i overgangsfaser jeg ønsker å hjelpe med mentaltrening. Sammen skal vi oppnå gjennombruddet.

Er Mental trener-utdanningen noe for deg?

Gjør en investering for livet. Få mer Informasjon om PMT-utdanning – du er også hjertelig velkommen til å booke en gratis samtale om du ønsker det.

Har du vært deltaker på mine kurs og vil gjesteblogge her om opplevelsen? Ta kontakt.

Tony Ågotnes på SoMe:
Instagram: @tonyagotnes
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/tony
Nest-Sotra er en fotballklubb i 1. divisjon som holder til i Bergen. 

Har du innspill til saken? Kommenter gjerne i kommentarfeltet.

1 hendelser på “Mektig møte med mentalmesteren Tony Ågotnes”

Stengt for kommentarer.